onsdag 29 februari 2012

Löpning med benhinnekänningar och föreläsning!

Det var sol och +9 grader ute idag! 
Ändå vågade jag inte ge mig ut och springa. Jag hade en tid att passa och visste inte hur snabbt jag kunde ta mig tillbaka till utgångspunkten om ev. benhinnor bråkade med mig. Så (tyvärr) fick det bli ett pass på löpbandet. 6 km inkl. uppvärmningen blev slutresultatet. 

Jag kände av benhinnan (eller vad det nu är??) lite, lite grann. Sen försvann känslan och löpningen i sig funkade relativt bra. Lite olika tempo; allt mellan 5.20 och 6.40-tempo. Men konditionen är inte helt död efter uppehållet i alla fall...



Hittade den här bilden på överpronation på vänster fot (den jag har problem med) och en bild på det felaktiga rörelsemönstret som det medför. Jag tror att jag börjar ana ett samband till varför mitt bäcken varit snett... (?)

Men känner av det lite nu i efterhand. När jag springer känns det mestadels på insidan av vänster vad, nere vid fotknölen. Efteråt är jag däremot extremt öm på baksidan. Inte riktigt ända nere från hälsenan men nästan och sedan knappt halvvägs upp på vadens baksida.

Efter det var det en föreläsning om kondtionsträning och mental träning. Den höll av Johan Flodin som själv har tävlat i rodd och som nu tränar Frida Svensson inför OS. Intressant. Återkommer med lite tankar det! :-)

tisdag 28 februari 2012

Extensiva intervaller och bålträning!

Gårdagens träning bestod av 60 min spinning med extensiva intervaller. Sista veckan det var på schemat och kanske tur det.. Hihi! 7 st a 4 minuter med 80-90 % av maxpuls och sen 2 minuters (aktiv) vila emellan varje intervall. Gudars, vad jobbigt det är! I slutet av sista intervallen var min puls uppe i 198 slag/min (94-95 % av maxpuls). Man har bara lust att lägga sig ner på golvet och A.N.D.A.S...!!! (Men på ett bra sätt)!  ;-)

Efter det var det dags för CXWorks. Herregud, min bålmuskulatur är inte mycket att skryta med. Eller ja, vissa övningar går alldeles utmärkt, men emellanåt får man verkligen ”aha-upplevelser”. Jaha, fanns det muskler DÄR också...?!  :-)

När passet var över och jag hade en halvtimme tills äldsta sonen skulle hämtas på sin gymnastik, ställde jag mig på löpbandet. Gick med 5 % lutning i 10 min i raskt tempo och skulle sen försöka springa lite. Trodde jag.... Jag kände direkt av insidan på vänster vad (bakre benhinnan?) igen. Fan också!! L
Slutade genast och hoppas att det försvinner om jag inte springer.

Är 3 veckors löpuppehåll för kort, om man haft riktigt ont i benhinnorna? För inte kan väl spinning ha sådan belastning att jag får ont igen...?

söndag 26 februari 2012

Tävling!

Hos Suzan kan man vinna ett par Olivia 7/8 Zip tights från Röhnisch
Klart att jag vill (försöka) vinna! Dessa fina nedan, i färgen "cactus" hade suttit fint, då jag inte är en särskilt "rosa människa." ;-)


"Jag mötte Lassie"!

För någon månad sen tyckte jag att jag kände igen en tjej på spinningpasset. Jag kunde inte riktigt placera henne och kunde inte med att fråga om jag kände henne eller inte.
Men jag funderade lite på det hela när jag kom hem. Och plötsligt slog det mig:
"Undra om det inte var Emma Igelström? Eller (mer troligt) någon som var väldigt lik henne."


Med det i tankarna gick jag in på henne blogg och ställde frågan och idag när jag kikade in igen, så jodå, det var hon som hade varit där. Häftigt att en sådan inspirerande idrottsprofil kommer och tränar på ens lokala gym.

"Kom fram och hälsa nästa gång!" skrev hon. Får se om jag "vågar". Hihi! :-)


lördag 25 februari 2012

Min hjärna måste lära sig...

...att tagga ner lite!
Idag var det första löppasset efter alla benhinne- och höft/ischias-känningar. Och det första "känna-på-passet" efter naprapatbesöken. Solen lyste och det var +7 grader. Lovely! :-)

Efter mina (på dagen) 3 veckors löpuppehåll (och i princip nästan träningsuppehåll också) så ville huvudet betydligt mer än kroppen. Första km öppnades i 5,51-tempo. (Lite för) snabbt för att vara mig. Sen orkade inte kroppen hålla det hela vägen (såklart). Det blev:

5,51 - 6,12 - 6,14 - 6,21 -6,30 (sista korta biten).


Totalt blev det 6,16-tempo vilket ändå är helt ok. Men tanken var ju att gå ut på ett kort, lugnt pass, vilket det ju inte blev för jag var riktigt trött efteråt, med en brännande känsla i lungorna. Inte "långsamt-sprunget-känsla" alls...

De gånger jag tittade ner på klockan och ändå tyckte att jag höll ett lugnt tempo låg det på 5,30-5,50.
Jag (mitt huvud) måste lära (s)mig att hålla mig till ett ännu långsammare tempo, men jag tycker tekniken känns konstig/fel när man springer "för" långsamt?

Någon som känner igen känslan? Eller är det kanske bara inbillning....?

Det jag tar med mig från den här rundan var att jag flera gånger tänkte vid de backar som fanns: "Oj, var den inte brantare än så här...?"
Det kändes väldigt positivt! Pannbenet är kanske lite bättre uppfostrat än jag tror...? :-)

fredag 24 februari 2012

Avocado - Jag vill tycka om det, men...

För ett antal år sen kunde jag äta avocado. Inte bara kunde, jag älskade det! Men sen blev det av någon anledning ett "break" i ätandet och nu när jag försöker går det verkligen inte! Jag brukar inte vara kräsen, men konsistensen är helskum.... :-P



(Det ska väl tilläggas att jag äter banan, fiskbullar, sniglar och andra skumma konsistenser).
Det 
SER ju så gott ut, men det här är nog 3:e gången på ett par månader som jag försöker äta det och jag får bara kvälvningar, så det är väl dags att inse att jag borde "ge upp".


"Hej! Jag heter Malin och jag tycker inte om avocado..."

torsdag 23 februari 2012

Jag råkade nämna...

...att jag hade tittat i löpkalendern för att se olika tävlingslopp, när vi satt och drack eftermiddagskaffe på jobbet idag.
Vilka konstiga blickar jag fick. En kommentar som sammanfattade det hela var:
"- Finns det en löpkalender? Och varför vill man titta i den?"

Ha ha! Va? Är inte alla galna spring-fantaster?? ;-)


onsdag 22 februari 2012

Som vanligt... Fast tvärtom!

Idag blev det som planerat (äntligen!) träning i form av Body Balance och Spinning. Det som inte var planerat var känslan över att "yogan" kändes helt underbar! Och spinning kändes riktigt trist... Så brukar jag ju aldrig känna?!

Tyvärr tycker jag att de har planerat passen i fel ordning. Jag hade gärna gått på BB efter det hårda spinningpasset, men men... Hur som helst.
Som sagt, först BB och instruktören som skulle haft det var sjuk. Instruktören de ringde in blev 10 minuter sen (...) och när hon väl kom, körde hon (tydligen) en gammalt pass. Som var sååå bra! Helt underbart!
Jag försökte lägga massor av rörelserna på minnet, så jag kan köra det hemma. Men jag lär väl inte komma ihåg allt (eller särskilt länge) tyvärr.



Efter det var det spinning. Det stod 60 min activio, men instruktören måste fullständigt ha snöat in på "45 min backe activio-passet" (som annars är på tisdagkvällar). För hon körde bara backe, hela, hela tiden (?!) Förvisso tokjobbigt, men inte särskilt givande (tycker jag personligen). Helt plötsligt, mitt i passet, säger hon dessutom:
"- Och så ställer vi oss upp så vi kommer ur den gröna zonen och går in den gula".
WHAT?? Jag har ju för f-n legat (dessutom högt) i den gula zonen typ senaste halvtimmen...?! :-O

Jag började dessutom blöda näsblod mitt i alltihopa (som tur var slutade ganska snabbt igen)! Skumt...?



Ja ja, det blir inte alltid som man har tänkt sig. Men återigen; GRYMT Body Balance-pass! Jag tar med mig den känslan från dagens träning! :-)

tisdag 21 februari 2012

Rak i ryggen som en fura!

Återbesöket hos naprapaten gick jättebra!


När jag kom dit var högerbenet "bara" 3-4 mm kortare (jämfört med förra veckans 1 cm) men när behandlingen (värme-, massage och lite mer knäckande) var klar var jag jämnlång! Yeay! Jag var dock fortfarande väldigt stel i sätesmuskulaturen, särskilt på högersidan, så den skulle jag fortsätta att töja/stretcha.


Nu skulle jag testa på att springa minst 3-4 pass under 2 veckors tid och sen dit igen för en utvärdering för att se så inte smärtorna i höft och behinna/or kommer tillbaka! 


Perfekt tillfälle, för jag såg att det skulle bli kanonhärligt vårväder i slutet på veckan! Underbart löpväder! :-)

måndag 20 februari 2012

Återbesök imorgon!

Träningen har tyvärr legat "på is". Har känt mig lite halvskum sen heldagen i backen. Idag är första dagen som jag har känt mig ok. Och då vågar jag inte utmana ödet och köra ett pass direkt, utan tänkte avvaktat tills imorgon.
Nu kom jag dock på att det är återbesöket hos Naprapaten imorgon kl: 16.15 och eventuellt att jag inte får träna efter det? (Eftersom han inte rekommenderade det förra gången).

Så jag har planerat in lite Body Balance och spinning på onsdag. Hoppas verkligen att det blir av nu! Den här stretchingen av sätesmusklerna som blev ordinerat + ett lättare yoga-pass som jag körde i lördags, är inte riktigt tillräckligt intensivt för att jag ska vara nöjd. ;-)

lördag 18 februari 2012

Intensiv skidåkning och sen matt kropp.


Jag vet inte... Det känns som kroppen protesterar efter torsdagens 7 timmar i skidbacken. Dagarna efter har jag känt mig lite yr och matt i hela kroppen...
Men träningsvärken i vaderna är total! Herregud, vilka klena vader jag måste ha. När jag åkte i backen kände jag av mjölksyra i låren, men ingenting i vaderna. Nu efteråt, är det precis tvärtom! Aj aj! Det blev en lugn promenad igår och minst lika lugnt har det varit idag.

Jag antar att kroppen kan "ta slut" efter en sån intensiv långdag, om den inte är van?
Men nu vet jag inför framtida långlopp eller annat... ;-)

fredag 17 februari 2012

Vill du visa musklerna?!

Tror ni att ett huvud eller två hade vridits efter en, om man sprang i såna här...? Ascoola (men rätt fula)! Ha ha!


onsdag 15 februari 2012

Besöket hos naprapaten...

...gick över förväntan. 
Eller ja, egentligen vet jag inte vad jag hade förväntat mig men... Det gick i alla fall bra, kan man väl sammanfatta det med. Först fick jag stå upp och böja mig framåt och åt sidorna och sen när jag la mig på mage på britsen sa han direkt:
"- Ditt högra ben är 1 cm kortare än det andra".

Ojdå. Ok?
Som tur var det pga snedbelastning (lite som jag själv har varit inne på) och satt i muskulaturen och inte i skelettet. Lite överdrivet beskrivet såg mitt bäcken och ryggrad ut som ett S, sa han.
Lite massage och töjning, samtidigt som vi diskuterade löptävlingar fick mig att slappna av en stund.

Men sen började det. Kotknäckandet! Usch... Det gjorde inte alls ont, men det är oerhört obehagligt! För tog han den "bättre" sidan medan jag låg ner. Ett enda knäpp hördes i ryggen. Sen tog han den dåliga sidan och det var ju rena smätterbandet! HJÄLP, vad läskigt! :-O


Efter det bad han mig att ställa mig upp mot väggen och vid detta laget var jag rätt nervös (egentligen utan anledning) och jag sa:
"- Du kanske ser att jag är lite rädd nu..."
Varpå han stod och försökte hålla sig för skratt, vilket han inte lyckades särskilt bra med. Schysta klubben?!
"- Skrattar du åt mig?!" sa jag och försökte låta irriterad, men kunde själv inte låta bli att skratta.
"- Utbildar man sig till naprapat tycker man nog om att skada andra lite grann, svarade han. Jo du, jag märker det...!! Ha ha!



Men som sagt; efter det var jag betydligt rakare/längre på höger sida. Och det bästa av allt. Jag blev bara beordrad vila igår kväll. Typiskt eftersom jag hade tänkt träna. Men efter det var det inga restriktioner alls. Jag får t.o.m. springa. YEAY! :-)

tisdag 14 februari 2012

"Jag kommer aldrig tillåta att min son blir en tjockis"!

Att människor själva väljer att äta LCHF en kortare eller längre tid, det säger jag inget om. Det är deras liv och deras beslut. Respekt, även om jag inte alls har samma uppfattning angående kosten.

När man däremot ger LCHF till sin 2-åring och säger att man definitivt skulle ge det till sin tonåring för att (citat):
"- Jag kommer aldrig tillåta att min son blir en tjockis". Om han är tolv år och tjock då kommer jag absolut plocka bort alla kolhydrater.

Då är det något som är helt jävla galet...?! Jag som trodde kärleken till sina barn var gränslös, villkorslös?!
Att sätta en tonåring på diet ger nog jävligt bra signaler, Katrin...


Det är nästan så jag undrar om Katrin i grund och botten är jätte-, jätteblond? Men vid närmare eftertanke hade det nog varit att förolämpa alla blondiner, (inkl. mig själv). Ja, den var låg. Jag vet. Lägre än Glocalnet...




Idag det dags!

Det kan fortfarande "ila" till i höften/benet när jag gör vissa rörelser för snabbt.
Idag klockan 15.15 är det naprapat-besök. Det bästa (av alla "onda" ting) hade varit om han säger att det är snedbelastning som sitter i muskulaturen.


Det sämsta hade (nog) varit att han säger att det är diskbråck (men då borde jag haft ondare och det skulle suttit i längre, tycker jag)?

Håll tummarna nu är ni snälla!  



måndag 13 februari 2012

Skillnaden mellan killar och tjejer.

Jag tycker det är lite lustigt... Eller ja, "lustigt" är väl fel ord egentligen. Mer tragiskt faktiskt; När man läser om tjejer och alla dieter, extremkoster och i värsta fall nästan ingen kost ALLS, som de sätter i verket för att tappa så mycket i vikt så möjligt.

Samtidigt läser man om killar som styrketränar som konstaterar att de måste äta mer, MER, M.E.R. för att bygga muskler eller orka springa långa distanser.


Varför kan inte tjejer också tänka så?
Att man faktiskt 
måste äta mer (men bra/bättre) när man tränar.



söndag 12 februari 2012

"Relativt lugnt" var det ja... *hrm*











Idag var det strålande sol, +2 grader (!) och vindstilla. Tror ni att det sög rejält i löptarmen?? F-n också att jag inte kan/vågar springa.... :-(

Hur som helst. Det blev till slut, efter lite funderingar, spinning. Kändes riktigt bra! Inga känningar i höften alls, däremot kändes vänster fot (där jag har känt av benhinnan) lite "ostabil". Svårt att förklara känslan. Lite överrörlig eller hur man ska säga... Obehagligt, men ingen direkt smärta att tala om.

En tjej på cykeln jämte mig frågade om jag brukade gå på söndagspasset och nej, det var ett tag sen jag gjorde det. Så ingen av oss visste riktigt vad som väntade.
Det visade sig bli fyra "block" med tre låtar i varje. Efter första blocket med BARA tungt motstånd, stå, sitta, stå, sitta, stå, sitta osv, med max 15-20 sekunders vila mellan varje låt.

O.H. M.Y.  G.O.D...??!!! Mina benmuskler var fullständigt stenhårda av mjölksyra när första "riktiga" vilan kom! Jag och tjejen jämte bara tittade på varann och skrattade ansträngt.

Tänkte att jag aldrig skulle klara tre block till. Med lite pannben gick det vägen. Men shit, vad jag ljög när jag skrev "relativt lugnt spinningpass"..... *harkel*

Efter passet gick jag in till "funktionell-träning"-rummet och körde lite egen yoga då det var alldeles för lång tid kvar till Body Balance-passet skulle vara. 15 minuter stretch och töjning kändes skönt. Ingen smärta där heller, varken i rygg, höft eller ben. Men så var jag väldigt försiktig och töjde lite, lite i tagen när det kom till vänstersidan. :-)

lördag 11 februari 2012

Skonsammaste träningen?

Vilket/vilka alternativ är skonsammast för mig tror ni? (Inför morgondagen).

  • 60 min (relativt lugn) spinning + lätt styrka
  • 45 min indoor walking + 60 min Body Balance?


Njuter...

...verkligen av träningsvärken från gårdagens styrkepass! Min kropp behövde en genomkörare helt klart. Hoppas det funkar att köra lite lugnare pass ett par dagar nu.

Ett naprapat-besök är inbokat på tisdag eftermiddag. Håller tummarna nu!

Nöjd kropp, nöjd i sinnet!

Ställde mig med lite skeptism på crosstrainern igår. Vad faktiskt ganska säker på att det skulle kännas lite grann i ben och höft. Började på motstånd 15 i tio minuter och kände...ingenting. Yeay!

Ökade succesivt till 20-25-30 och gick sen  ner till 25-20 och avslutade med motstånd 15 sista 5 minutrarna. Totalt blev det 30 minuter och svetten rann. Kändes riktigt bra. Självklart är de inte de "stötarna" i leder som det är när man springer, men trodde ändå inte att det skulle kännas riktigt sååå bra. Fast skönt såklart! :-)

Efter det körde jag lite styrka för överkroppen och valde ganska lätta vikter, men många reps.

  • Triceps (maskin) 11,5 kg: 15-15-10-8 rep.
  • Hantelpress (på pilatesboll) 7 kg vikter: 3x10 rep.
  • Flyes (på pilatesboll) 7 kg vikter: 3x10 rep.
  • Bröstpress (maskin) 11,5 kg: 2x15 rep.
  • Biscepscurl 7 kg vikter: 3x12 rep.
  • Axelpress (maskin) 18-11,5-11,5-11,5 kg: 20-15-15-10 rep.

Försökte få in 4 set eller fler på alla muskelgrupper, eftersom vikterna inte var något att skryta med. Men jösses vad det sög musten ut musklerna?!
Jag var helt darrig i överkroppen när jag skulle bege mig hemåt. Inte alls den känslan jag har haft när jag har kört tyngre vikter tidigare. Variation är nog helt klart att rekommendera! (Säger jag till mig själv, för jag älskar att köra tungt. Jämt. Alltid. Min "akkileshäl"...) ;-)


fredag 10 februari 2012

Love at first bite!

Inte det mest GI- eller LCHF-aktiga man kan äta...
Men för alla er som äter kolhydrater och bor nära ett Ica Maxi; testa deras nybakta bröd med tranbär! Sååå underbart gott, med bara lite smör på! :-)



******** Uppdatering. *******

Hittade detta på ica:s hemsida. Vet inte om det är exakt samma, men. :-)


Ingredienser

  • 4 dl grahamsmjöl (à 60 g)
  • 5 dl vetemjöl (à 60 g)
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g torkade tranbär
  • 1/2 dl mörk sirap
  • 2 dl Guinness (3,5 %)
  • 2 dl filmjölk
  • smör till formen
  • mjöl till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smörj och mjöla en brödform (ca 1 liter per bröd).
  3. Blanda båda mjölsorterna, bikarbonat och salt väl i en bunke. Blanda ner tranbären.
  4. Tillsätt sirap, öl och filmjölk. Blanda snabbt ihop till en deg, den ska inte arbetas mer än att den precis går ihop. Fördela smeten i formen, platta till ytan.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter, kontrollera med provsticka. Ta ut och låt svalna något på galler. Linda in i en fuktig handduk.



Då kör vi och känner av läget.


Jag valde att ta det lugnt igår (också). Körde lite mer yoga och stretchövningar här hemma.
Det gör lite ont i höften i vissa lägen nu "bara", så jag kommer nog ringa Naprapaten i alla fall.

Men senare idag bär det av till gymmet så får vi se vad det blir för något. Kommer lyssna mycket på kroppen!

torsdag 9 februari 2012

Tävling

En yogamatta skulle inte sitta fel nu jag behöver köra mer rörelseträning och stretch! :-)

Vill ni också vara med och tävla om ett presentkort på 500 kr kan ni gå in på IAATC.se


Kroppen säger (lite) nej, men huvudet säger ja!

Jag är toksugen på att träna! Kroppen känns bättre, efter en hel del stretchövningar, men små, små aningar på utsida, baksida lår och lite ner i vaden känner jag fortfarande.

Funderar på om jag kan köra lite axlar, bisceps, triceps m.m. Men det kanske är dumt att utmana ödet innan det känns helt bra? Vad tror ni?
Läser man på om falsk ischias så säger ju vissa att man absolut inte ska sitta helt stilla utan röra på sig. Frågan jag stället är då;
Hur mycket är det ok att röra sig??


onsdag 8 februari 2012

Det här med att ha en plan B.

Trillingnöten skrev idag om (brist på) motivation, målsättningar och att behöva ha en "Plan B".
Jag känner att jag inte alls hade/har en plan B... Jag var (är) så oerhört fokuserad på terrängloppet i september att jag bara har kört på och träningen hade hittills känts skitbra!

Nu är det ju lång tid kvar till September, men ändå är det någon oroande känsla som gnager i mig. Jag vet ju att jag inte har någon "perfekt" löparkropp. Jag har haft halvkassa knän sen mina ungdomsdagar (även om jag i princip aldrig känt av just dem under löpningen). Överpronationen är ju bekräftad och jag gissar att jag även är aningens (?) plattfotad.
Dessutom hade lederna säkerligen mått bra om jag gick ner 10-15 kg. Då skulle jag nog få den där "löparkroppen" som alla långdistansare har.

Nu har jag inte en sådan kropp och kommer i ärlighetens namn förmodligen aldrig få det heller. Inte ens om jag går ner i vikt får jag en "smal/slimmad" kropp med den här benstommen. ;-)


Det som skrämmer mig lite är att jag verkligen har fastnat för löpningen. Känslan, enkelheten, tillgängligheten. Det känns lite jobbigt om skadorna inte försvinner (eller ev. kommer tillbaka) nu när jag äntligen har funnit glädjen i det hela.
Min plan B är inte utarbetad än. Kanske man borde skaffa en?


Har ni en "Plan B"...?

Falsk ischias?

Fick en extrem "molande" värk från höften/ljumsken igår som gick ner till framför allt knäet, men i vissa stunder även foten. Jag tror att det är falsk ischias.

Ont som f** gör det i alla fall! Särskilt när jag sitter. Ligga går lite bättre. Så träning är tyvärr inte att tänka på just nu... :-(*

Varför kommer allt på en gång...? *suckar* :-(

tisdag 7 februari 2012

Träning, men vad...?

Jag känner mig smått rastlös och aningens deprimerad när jag inte kan/vågar springa.
Träning ikväll är det tänkt. Men vad ska jag köra? Spinningpasset ligger för tidigt för att jag ska hinna och crosstrainer skulle jag ta det försiktigt med, var det någon som skrev. Simning klarar inte mitt ena knä av (vet jag av erfarenhet).

Vad kvarstår.... "Bara" styrketräning...? (
Ursäkta gnället. Blir bara så frustrerad).  :-(
Jag har kört tåhävningar som en tok igår och idag för att stärka upp fotled och vader. Är det ok, eller kan det fortsätta överanstränga benhinnor och senor, där jag har ont? *funderar*



måndag 6 februari 2012

Benhinneinflammation eller PTTD?

Jag har letat lite på nätet angående det jag har känt av vid löpningen. Jag har ju haft ont längst ner på insidan av benet, strax ovanför ankeln. Och vid ett av de senare tillfällena jag sprang kände jag en konstig "sträckande" känsla i en muskel på baksidan av vaden. Det låter som "Bakre benhinneinflammation" och/eller  Posterior Tibial Tendon Dysfunction (PTTD).


Förstår inte riktigt när jag läser om det är samma sak, eller om det är två liknande tillstånd?

Hur som helst, får jag nog ta det lite lugnt med springandet ett par veckor så fort vi se. Jag tycker jag crosstrainer är dötråkigt, men vad gör man inte. Lite av den varan får det nog bli och en del spinning.


Om man kan "vila" sig frisk? Överallt skriver de om fotinlägg och liknande, men jag tycker att det är konstigt att jag får problem först nu, när jag har sprungit i nästan 10 månader...?? :-(

lördag 4 februari 2012

Om jag kör både styrke- och konditionspass...

...brukar jag börja med konditionsbiten.
Det har liksom fallit sig naturligt då jag ändå brukar värma upp ca 15-20 minuter på löpbandet eller crosstrainern. Idag gjorde jag tvärtom. Har då och då läst att man bör köra styrkebiten först, för att inte tekniken ska bli lidande när man är trött. Sagt och gjort. Det börjades med framför allt bröst och axlar:


  • Bröstpress (maskin): 31,5-31,5-25-18 kg: 4x10 rep.
  • Hantelpress 8 kg vikter: 3x10 rep.
  • Flyes 6 kg vikter: 3x10 rep.
  • Axellyft framåt 4 kg vikt: 2x10 rep.
  • Axellyft åt sidan 4 kg vikt: 1x10 rep.
  • Axel-serie (90gr-bak-upp och tillbaka): 2x12 rep.

  • Benpress 52-52 kg: 2x15 rep.
  • Tricepscurl (maskin) 18-11,5-11,5 kg: 3x12 rep.

Efter det ställde jag mig på löpbandet. Det kändes riktigt stelt och ömt i benhinnen första minuterna. Jag var nästan inställd på att jag skulle få ställa in det. Men efter någon halv km så släppte det lite grann. När jag blev varm antar jag.
Brukar benhinneproblem göra mindre ont efter ett tag??)

Jag lyckades, med tung känsla skrapa ihop 5 km i 6,35-tempo. Sedan var jag helt slut. Inte alls som det var tänkt, men vågade inte pressa kroppen mer. :-(
Nästa gång kör jag nog löpningen först i alla fall.

Hur brukar ni göra?

Ryssland var det ja...

Brrrr!!!! Jag som hade planerat att springa ute idag... Och så visar termometern -21 grader?!

Det får nog (trots att det tar emot) bli till att springa inne på löpbandet. Inte för att jag inte kan klä mig varmt, men man ska ju kunna ANDAS också. Det är en förutsättning (har jag hört). ;-)


fredag 3 februari 2012

Samhällets fixering av kvinnors kroppar - når sport på elitnivå.


Kristoffer Bergström skrev en väldigt tänkvärd artikel i aftonbladet. Han ifrågasätter hysterin kring kvinnors kroppar inom sportvärlden. Och visst har han en poäng (tyvärr)!

Man har i flera år sagt att Anja Pärson är tjock (Yeah, right...)
När Marit Björgen visade upp sig i axellös klänning, diskuterades det genast och högljutt om otillåtna preparat.
Nu senast var det Kristin Störmer Steira som hamnade i blåsväder för att hon ansågs vara för smal för att tävla.



Varför existerar det bara sådana här diskussioner kring kvinnor?? Varför är det ingen som säger att
"Oj, vad onaturligt muskulös Zlatan ser ut?!" 
Eller:
"Oj, är inte Hellner lite tanig"?  Eller:
"Är han inte lite rund, den där Jens Byggmark..?"

Alla ser väl olika ut? Vad är problemet? Varför ska den extremt kvinnokroppsfixeringen som finns i samhället i allmänhet leta sig in på elitnivå, där alla tränar hårt och INGEN är i närheten av att vara tjock!!!




Fattar ni vilka benstyrka Anja har??! 
(PS. lånade bilder)

Summering Januari

Januari kan summeras som följande:



65 km löpning vilket är ett nytt månadsrekord för mig! :-)
Totalt 16.03.40 timmars träning. 

torsdag 2 februari 2012

Debatten om LCHF fortsätter.

LCHF har, och kommer nog forsätta debatteras under lång tid framöver.
Jag säger inte att något är rätt eller fel, för hittar man något som fungerar för en själv är det väl jättebra. Men jag har däremot själv svårt att se logiken i dieten. 

Man undviker kolhydrater, samtidigt som man äter massor av fett?
Att man går ner i vikt är ganska så självklart, eftersom smör, grädde, bacon och liknande gör att man är MÄTT LÄNGRE. Vilket i slutändan resulterar i att man äter färre antal kalorier per dag. Sant?

Jag tror personligen inte att det är bra att utesluta någonting i kosten, varken kolhydrater, protein eller fett. (Ni minns väl hur LIVRÄDDA vi var för standardprodukter för bara ett tiotal år sen..?!) 


Varken jag eller någon annan vet (som sagt) vad slutresultatet av en sån här diet innebär i det långa loppet. Visst. Ingen LCHF-motståndare kan med säkerhet säga att allt fett man äter skulle vara farligt. För studierna har inte pågått såpass länge.

LCHF-älskarna tycks däremot hävda gång på gång att dieten är jättebra och minsann inte alls farligt. Ok... Men kan det verkligen bevisas då?

Jag älskar vinterlöpning!

Det är vad jag kom fram till idag, när jag körde första passet utomhus i snö. Någonsin.
Visst, lite småhalt på enstaka ställen, men i övrigt gick det alldeles utmärkt att springa med "vanliga" (odubbade) skor!
4 minusgrader, vindstilla och lätt, lätt snöfall gjorde att det kändes som mitt eget vita vinterland, där i elljusspåret.

Tyst, tystare, tystast
, förutom "knarret" från mina egna skor (och ibland andras, när de sprang/gick förbi). LOVE IT!



Däremot kände jag vid runt 2,5 km av min vänster benhinna. Igen. Fan, fan, fan... *suck*
Körde på en stund till och vid ca 4 km kändes det lite bättre, men jag vågade inte chansa och springa "för långt" så jag begav mig tillbaka till bilen. 5,2 fullkomligt ljuvliga km blev det i alla fall.

Det jag tar med mig från detta passet är;
Det är ett bra tecken när "pannbenet" börjar tycka att 5 km är alldeles för kort! :-)

Gillar ni att springa ute på vintern?


onsdag 1 februari 2012

Dagens lunch.




1 kycklingfiléer
1 paprika
1/2 squash
1 morot
3 dl Matlagningsgrädde 
1 dl vatten
Grönsaksbuljong (Funkar med hönsbuljong också)

Paprika
Curry
Salt & Peppar

Skär grönsakerna och kyckling i ca cm-stora bitar.
(Obs! Använd olika skärbrädor och knivar!!)


Bryn kycklingen lätt i stekpannan. Salta, peppra och ha på curry och paprika. Häll sedan över 1 dl vatten/buljong. Fyll sedan på med grönsakerna, ca 3 dl matlagningsgrädde och låt det koka i ca 15 minuter.

Serveras med pasta eller ris. Ingen LCHF här inte. ;-)


Yoga - Solhälsningen

Jag vet så väl att jag skulle behöva köra mer rörelseträning. Och att det verkligen gör/skulle göra nytta! Samtidigt tycker jag inte att det är särskilt roligt. Moment 22...

Men de senaste två dagarna har jag tagit mig själv (lite) i kragen och kört yogans absolut grundposition(er): Solhälsningen ca 3-4 gånger i rad. Man kan ju bara säga att vigheten är ju inte optimal..... A.L.L.S...!! 
Men skam den som ger sig... ;-)