måndag 24 oktober 2011

Är det verkligen SÅ vi har tänkt vinna kampen?

Idag skriver DN en artikel om att allt fler svenskar blir överviktiga; Uppskattningsvis ca 40-50 % av befolkningen.

"
Fetman är ett problem. Och inte ser det ljusare ut i framtiden. Det forskas mycket, men någon mirakelmedicin eller magisk diet syns inte till", berättar professorn Stephan Rössner.

Jag inser (nog precis som många andra?) att det självklart finns människor som av medicinska skäl har svårt att gå ner i vikt. Men är verkligen lösningen för majoriteten en "quick fix", exempelvis ett piller som gör att vi aldrig behöver tänka på vad vi äter?
Är det verkligen  vi har tänkt vinna kampen mot övervikt och fetma?

Han fortsätter även med:
"Folk tycker inte om att höra det här, men en bra kost, beteendeförändringar och motion är det som fortfarande gäller."

Varför tycker människor inte om att höra sanningen? Att äta kakor, godis och sötsaker i massor och/eller äta för mycket och inte röra sig, funkar inte. Så "enkel" är ekvationen i de allra flesta fall.6 kommentarer:

 1. häldre rund och glad än hungrig och sur iaf... och det är klart vi inte vill se den sanningen, herre gud det betyder man måste jobba ju

  SvaraRadera
 2. Tja, beror väl på vad man har för definition på överviktig. Mäter man bara BMI så skulle väl Arnold Schwarzenegger i sina bästa år också varit överviktig... Det förefaller som om den gamla beprövade metoden att bita ihop, röra på sig mer och äta nyttigt fortfarande är det som gäller om man vill upppnå några resultat.

  SvaraRadera
 3. Vem säger att en normalviktig är hungrig och sur? Inte jag iaf.
  Bra inlägg. Håller med!
  Och många gör ett fel när de bantar, de vill gå ner till sin idealvikt för att sedan kunna äta "normalt" igen dvs samma som innan.
  Hallå! Vad är det som satt dig i just den situationen? Jo, sättet att äta normalt.

  SvaraRadera
 4. Anonym1:
  Vem har sagt att man måste vara hungrig för att vara "normalviktig"...?

  Anonym2:
  BMI är inte något särskilt bra instrument nej. Men jag tror att många utan det, inser att de behöver gå ner lite i vikt, men inte vill (eller orkar) för det är ju så jobbigt...

  SvaraRadera
 5. Chrissan:
  Ha ha!

  Lilla Mimsan:
  Eller hur? Särskilt de som äter pulver 4 gånger per dag, ingenting annat och sen undrar varför de går upp i vikt igen när de börjat äta sin vanliga mat. Ja du... Undra varför?

  SvaraRadera