torsdag 16 augusti 2012

Hög puls

När man "smyger" omkring på nätet och läser träningsforum, bloggar och annat märker jag att många undrar och ibland även är lite oroliga, över sin höga puls.
Vi diskuterade även detta på jobbet häromdagen och tilltron till formeln 220 - sin ålder för att få fram maxpulsen, är lite väl hög (i min mening).

Jag gjorde själv ett hälsotest när jag började på mitt jobb för 6 år sen. Vi fick cykla X antal minuter och "allt det där". Efteråt såg sjukgymnasten lite orolig ut för han tyckte att min puls steg snabbt och låg väldigt högt. Själv upplevde jag bara lättare ansträngning.


Nu när jag har tränat ett tag och använt mig av pulsband, har jag upptäckt att jag vid spinning (där jag tycks kunna få högst arbetspuls) kunnat pressa upp mig till 198 slag/minut. Då har jag varit rejält trött/flåsig, lätt illamående och lite matt, men ändå inte  maxat ut mig helt. Med den fingervisningen har jag därför uppskattat min maxpuls till ca 208-210 slag. Med andra är jag  ungefär 10 år gammal... ;-)

Skämt åsido; min poäng är: Gå på känsla! (Eller ännu bättre, gör ett maxpulstest). Det är inget som säger att bara för att du är 40 år gammal ska dina distanspass på ca 70 % av maxpuls innebär att den absolut ska ligga på 130-135 slag. Det kanske är promenadtempo. Istället behöver du komma upp till 150-160 slag.

Maxpuls är individuellt. Lyssna på kroppen, gå på känsla. Så länge allt känns bra i övrigt, förstås!

10 kommentarer:

 1. BRA inlägg! :) Min maxpuls är ungefär 215 slag baserat att jag efter en slutspurt på ett terränglopp där jag maxade kom upp i 213 slag. Kanske är den ett par slag högre, men 215 känns rimligt. Enligt formeln skulle jag ju ha 193.. stämmer inte riktigt :P

  SvaraRadera
 2. Borde väl veta vad jag har för mxpuls, men icke. när det är siffror inblandade vill jag inte vara med....
  Jag går på känsla ;O)

  SvaraRadera
 3. Har kört spinning med pulsband där jag uppskattade mig fram till att min maxpuls var 215 för då stämde känslan bäst med vad instruktören sa, däremot är jag lite tveksam på min egen förmåga att uppskatta känslan.. Finns bara ett läge och det är max typ.. :P

  SvaraRadera
 4. Oj skrev fel bloggadress *nybörjare* här är den rätta haha..

  SvaraRadera
 5. Och ibland tycker jag att det beror på vilken dag det är också! Vissa dagar höjs pulsen väldigt mycket av ingenting. Andra dagar kan man ösa på och knapp flåsa!

  SvaraRadera
 6. Jag vågar aldrig kolla för jag har - och har alltid haft - betydligt högre maxpuls än vad som anses vara normalt. Skönt att höra att vi är flera. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många som tänker som du (har jag sett). De ser att pulsen är jättehög och tror att det är något fel och vågar därför inte ta i mer, trots att de egentligen hade kunnat göra det. Bättre att köra utan pulsband om man är rädd, så är man lyckligt ovetande och kan gå på känslan istället. :-)

   Radera
 7. Så tänker jag också. Pulsbaserad träning kan absolut var abra men då gäller det ju att den är "rätt uträknad". Finns andra mycket bättre formler. (Går bl.a att läsa i min bok.:-) Och på nätet förstås!)

  SvaraRadera
 8. Har hört att maxpulsen är olika för cykling versus löpning!

  SvaraRadera
 9. Exakt! Den där formeln är rent ut sagt ett skämt. Alla är helt olika! I så fall är ju vilopuls (och då jämfört med sin egen) ett bättre mått på konditionsgrad!

  Ett annat bra sätt att mäta kondition är att springa em runda på en viss tid, och mäta pulsen hela tiden. Sen kommer man tillbaka X månader senare och springer exakt samma runda på exakt samma tid, och ser om pulsen är lägre... Mkt bra tips om man inte har lust att maxa!

  SvaraRadera