fredag 10 augusti 2012

Svensk gymnastik - inte bättre än Kina?

En idrottsläkare som har varit SOK:s kontaktläkare för elitsatsande gymnaster skriver en artikel i expressen idag som jag tycker bör uppmärksammas!
Huruvida det är så illa som han skriver, kan vi "utanför" bara spekulera om i dagsläget. Men däremot kan jag ju nämna att min äldsta son slutade med gymnastik i våras just för att hans schema höjdes från 6 timmar/vecka till 9 timmar/vecka (!) Han är 7 (snart 8) år gammal...


Citat ur artikeln:

"- I Kina kör man med piska, här uppmuntrar man på andra sätt. Det var en aktiv som sa "mina händer blöder, jag kan inte göra det här". Då sa tränaren: "Det behöver du inte göra, men då får du inte följa med på tävlingen".

"- Det var rent fasansfullt. Jag mötte barn som är tio-tolv år gamla, tränade 30 timmar i veckan, var undernärda och fick för lite mat, så att de inte skulle växa för fort och gå in i puberteten sent".

"- Jag kommer ihåg en tjej som sökte upp mig, som hade väldiga smärtor i sin fot. Det visade sig att hon hade en fraktur i hälbenet, att benet var av. Hon tränade alltså för fullt med det, fem-sex timmar per dag. Hon hade lärt sig att maskera smärtorna.
Jag ordinerade vila och avlastning. Sedan kommer de tillbaka. Då har de varit på tävling i Moskva. Hon hade blivit trea. Men foten hade inte läkt. Då säger de "hon har bara tävlat i barr".

"- Att vi i Sverige kan driva barn så här hårt är helt ofattbart för mig. Jag ryser när jag ser de här småflickorna. Det är helt klart att de svälter. Under ett träningspass på sex timmar dricker de vatten och äter kanske ett äpple. Kan du fatta?"

3 kommentarer:

  1. Klas är en seriös och bra läkare med många, många års erfarenhet. Tyvärr är gymnastik inte enda idrotten, Klas har flera berättelser på lager om hur det kan gå till i andra sporter, men jag är glad att debatten startat! Liksom när t.ex. Sjöberg "kom ut". Vi i Sverige har nog lätt att banka oss på bröstet och tro vi är "bäst". Både när det gäller barn, gamla och djur. men sanningen är tyvärr en annan...

    SvaraRadera
  2. sv: å tack=D hehe.. vad roligt!!

    SvaraRadera
  3. Jag får ont i kroppen av att bara se bilderna :/

    SvaraRadera