onsdag 6 juni 2012

De nya kostråden... Margarin istället för smör?!

De nya kostråden säger att vi ska låta bli smör och äta oljor och margarin istället.
Oljor, ok det köper jag. Men margarin?! Man hänvisar till det är färre andel mättat fett i margarin. Må så vara. Men när jag jämför innehållsförteckning kommer jag med säkerhet behålla vårt smör! Vilket väljer ni? Naturliga råvaror eller en massa E-nummer?


Lätta
Vatten, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, filmjölk, modifierad stärkelse
(tapiokabaserad),
salt (1,5%), emulgeringsmedel (sojalecitin och E 471 av vegetabiliskt fett),
konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, A- och D vitaminer.

Lätt & Lagom
Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja,
mjölksyrakultur, koksalt 1,5%, emulgeringsmedel E471, av veg fett,
surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), konserveringsmedel
E202, arom, vitamin A och D.


Bregott (som vi nyligen bytte till):
Pastöriserad grädde, rapsolja, mjölksyrakultur, salt 1,2 %

Arlas normalsaltade smör:
Pastöriserad grädde, mjölksyrakultur, salt 1,2 %


14 kommentarer:

  1. Det valet känns ju inte så svårt :)
    Trevlig blogg!

    SvaraRadera
  2. Ja..man undrar verkligen till vilka dessa kostråd riktar sig till? De som vill stödja Unilever?

    SvaraRadera
  3. Jag väljer mer och mer så naturligt och ekologiskt som möjligt!

    SvaraRadera
  4. Jag såg också detta! Helt sjukt!! Jag behåller mitt smör jag.

    SvaraRadera
  5. Här är det Bregott å smör som gäller, å kommer så fortsätta!
    Vissa e-nummer är ju faktiskt naturliga ingredienser, men jag tvivlar stark på att det är dom naturliga e-numrena i lätt å lagom. Men avsett, så smakar det ju äckligt!!!

    SvaraRadera
  6. Blir förvirrad...

    SvaraRadera
  7. Jag behåller mitt bregott och smör :D
    De ska vara så naturligt som möjligt för mig. Inga tillsatser och e-ämnen helst. Ha de gott!kramar

    SvaraRadera
  8. Smör, smör smör och smör är det som gäller här.

    SvaraRadera
  9. Aldrig i livet.

    Jag HATAR (hårt ord men det stämmer) faktiskt margarin och ÄLSKAR smör och det gjorde jag låååååångt innan allt GI/lchf-snack!

    + Bregott till frulle. Inget annat fungerar här ;-)

    SvaraRadera
  10. Konstaterade igår att vi smällt i oss ett paket smör på en vecka! Och det är jag glad över! Det är i varje fall naturligt... och inga E:n!! Smör alla gånger!!

    SvaraRadera
  11. Finns det nåt att välja på överhuvudtaget?! Självklart väljer vi i min familj smör och Bregott.
    Margarin är ju något konstgjort vad jag hört

    SvaraRadera
  12. Men alltså- ska de ändra sig IGEN??! Det är ju så sjukt mkt fram och tillbaka hela tiden... Tur att man inte bryr sig;)

    SvaraRadera
  13. Jag väljer absolut alltid smör!!! Tycker man ska försöka undvika E:n så mycket man kan. :)

    SvaraRadera
  14. Smör så klart!

    Synd att det inte står på margarinpaketen om hur de också behandlat fettet, dvs i regel omestrat det i reaktortankar med enzymer som mer eller mindre okontrollerat flyttar om fettmolekylernas bindningar så att fettet blir fast.

    SvaraRadera