lördag 21 april 2012

GPS när man springer terräng?

Jag har fått ett sms-avi. Mina terrängskor har kommit! De är (faktiskt) inte hämtade än dock. Det får bli imorgon eller måndag. Däremot sitter jag och planerar rundor nu. Det finns ett område i närheten med lite olika spår. (Från 1,7 till 10 km). Men hur kul är det att köra samma rundor, efter ett tag?

Nej just det. Därför letar jag alternativ. Här sitter jag och letar på kartor och tänker: 
" Där borde jag ju kunna springa. Hur svårt kan det vara?"


Superenkelt.....?

Någonstans i bakhuvudet inser jag ju hur fel jag har. Dels kommer det kännas betydligt längre och vara jobbigare än jag tror. Och de där korsningarna /vägskälen som ser busenkla ut på kartan kommer vara helt orimliga och kommer göra att jag springer vilse... Haha! 

Min gps-klocka (Garmin 305) visar ju vilken väg man har sprungit i efterhand, men det går inte att skriva in en väg i förväg va...? Utan då får man köpa en "riktig" gps. Eller? Någon som är hemma på tekniken? :-)

17 kommentarer:

 1. På springfronten är jag inte alls hemma av den enkla anledningen att jag inte har lokalsinne, så en GPS skulle nog behövas i både ditt och mitt fall.
  Kolla Runkeeper. Men den kan man följa sig själv, men jag är inte säker på att man kan programmera in rundor innan. Åsså vet jag att det finns en app till iPhone där du ser vart du befinner dig.

  SvaraRadera
 2. Jo du kan skapa en runda i garmin connect som du sedan importerar i klockan. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man? Yeay! Måste kika på det då. Tack!
   Finns det några instruktioner att läsa, eller är det lätt så man klarar av det ändå? :-D

   Radera
 3. Det låter som en jättebra idé, lycka till ute i skogen.

  SvaraRadera
 4. Men via vilken link kollar du karta och runda på förhand?? :) Jag ger mig alltid bara ut... att planera nya rundor är ju en fantastisk idé

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kartan ovan har jag snokat omkring på hitta.se.... Haha! Inte så avancerat. ;-)

   Radera
 5. Blir så sugen på att springa när jag läser hos dig!!! Skön söndag!!!

  SvaraRadera
 6. Klart du kan. 305:an är den bästa klockan för just detta.

  Gör en runda i Google Earth - det är enklast (bättre karta än i Connect) - exportera den som .kml. Använd Gpsies (http://www.gpsies.com/convert.do) för att konvertera till TCX. Sen laddar du TCX-en till klockan genom att importera i Garmin Connect och synka klockan.

  Jag gillar att INTE lägga en detaljerad bana, utan bara hållpunkter. Parkeringen, fräcka utsikten vid sjön, högst punkten och parkeringen (igen). Då får man söka stigar på plats, men klockan hjälper dig med en riktning. Spännande, utmanande och eventuellt lite obanat.

  (Du kan också söka banor i din närhet på Gpsies, och sen ladda över nån spännande till din klocka).

  Kolla här: http://stigarna.se/my-running/gpsen-visar-vagen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för tips och beskrivning! Ska testa detta. :-)

   Radera
 7. Superbra att PLANERA rundor. Det har liksom aldrig ens slagit mig. Jag kör nästan alltid samma skogsrunda. Om och om och om igen. Men om jag nu ska börja jobba på måndag så kanske jag ska köra en ny rutt. Kanske blir kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag kör också ofta samma runda. Det går bra ett tag, men sen känns det ju lite tråkigt. Bra att kunna variera sig utan att springa vilse. :-D

   Radera
 8. Jag vill oxå kunna springa, muttrar!!
  Kramar

  SvaraRadera
 9. Allvarligt, var det inte brallorna??!??!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror det. Jag väntar nämligen inte på något annat. Men jag har inte hämtat ut det än. Ska göra det imorgon. :-)

   Tack för att du frågar! :-D

   Radera
 10. Jag har för mig att du kan springa efter en runda, vet bara inte hur man gör :/

  Lycka till!

  SvaraRadera