tisdag 17 april 2012

Hastighet / tempo när man kör uppjogg...

...herregud, vad jag kände mig träffad (!) när jag läste det här citatet på Maratonbloggen:
Mustafa Mohamed säger att man ska värma upp för att enbart bli VARM! De allra flesta springer för fort när de värmer upp, vilket gör att man är trött redan när det är dags för distansen, snabbdistansen eller intervallerna. (Såklart).


Den här otroligt snabba elitidrottsmannen värmer själv upp i över 5-min/km-tempo.
*harkel* Alltså... Jag brukar väl köra uppjogg i kanske 6,30-tempo. Dvs ungefär samma tempo som jag sen håller (i snitt på) en hel runda (vanlig distans). När man tänker efter har de ju verkligen en poäng! Men jag har otroligt SVÅRT för att jogga i 7-7,30 min-tempo... :-P

Brukar ni springa för fort när ni värmer upp?


18 kommentarer:

 1. Förmodligen haha.. Men gillar inte att springa långsammare än vad jag är kapabel till ;D

  SvaraRadera
 2. Såg också citatet och kände mig träffad;) Jag gör nog det, lite som du, i ett tempo som jag sen håller hela rundan, fast som oftast går mina första km snabbare än resten vilket kanske säger en hel del om att jag gör lite fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt samma här. Efter uppvärmningen går nästkommande 2-3 km i ca 5.50-6.0-tempo och sen blir det långsammare... Vi får skärpa till oss! ;-)

   Radera
 3. Om jag gör! Men bara när jag springer utomhus; det är lättare att kontrollera på löpband. Därför tränar jag fart på löpband.

  Jag kände mig också träffad när jag såg senaste avsnittet av Spring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är definitivt ett utomhusproblem.

   Radera
 4. Hahahah! Springer DEFINITIVT för fort ifrån början... är skitdålig på att värma upp! :p

  SvaraRadera
 5. Njae, de gör jag nog inte. Jag kan inte de för då orkar jag inte med de jag ska göra sen. hehe. De är ju som i början av mina rundor, då ligger jag nästan en minut över snitt hastigheten för att annars orkar jag inte. är inte de konstigt egentligen? De är nästan som att jag har en uppvärmning där, de ta lite tid för mig att komma in i de, haha!

  SvaraRadera
 6. Uppvärmning - vad är det ?? Jag är också jättedålig på det - tyvärr! Tror det kan vara lite anledning till fot-ont .. Är ofta lite stressad eftersom jag oftast springer på morgonen innan jobbet, så jag kör på direkt! Men hur smart är det egentligen!?? =/

  SvaraRadera
 7. Jag är faktiskt ganska duktig på att ta det lugnt. Sämre på nedjoggen dock, men där är jag nog ändå bättre än många om jag får säga det själv :) men det krävs lite träning av tålamodet :)

  SvaraRadera
 8. Yes! Men inte när jag ska köra intervaller, så lite rätt gör jag väl? Eller!

  SvaraRadera
 9. Jag såg också Mustafa Muhammed, jag såg han på programmet Spring! Han har helt rätt i det där.

  När jag kör uppjogg så brukar jag köra väldigt sakta.

  SvaraRadera
 10. Försöker hålla nere tempot men gör nog samma "fel"!

  SvaraRadera
 11. Jag brukar sällan värma upp om man säger så. Jag är mer pang på och det är säkert iinte så bra.

  SvaraRadera
 12. Nepp, Jag har lärt mig the hard way. Långsammare och sen ökar jag på lite...och mer och sen mer...

  SvaraRadera
 13. Ja man kan verkligen lära sig något nytt när man läser vissa bloggar. Och det är kul! Min uppvärmning brukar bli 5 minuters promenad innan jag ökar hastigheten.

  SvaraRadera
 14. Haha, jag vet! Personligen kör jag alltid SNIGELfart under uppvärmning. Gillar att hålla typ 6min tempo, för att sen vara förbereds för ökningen!:) intervallerna är ju syftet!

  SvaraRadera
 15. För mig beror det lite på årstiden när det gäller farten på uppvärmningen. Vintertid MÅSTE jag köra lite fortare för att få upp värmen följt av 4-6st stegringslopp i bra tempo.

  SvaraRadera
 16. Uppjoggen funkar oftast för mig - i alla fall när jag ska springa intervaller. Brukar ligga på knappa 7-min tempo. Där emot nerjoggen är jag värdelös på! Har ingen energi kvar i kroppen när den hårda delen av passet väl är gjort, så allt snabbare än gång känns oftast som en snabbdistans :-/

  SvaraRadera