tisdag 15 maj 2012

Sex tips. Vad man ska tänka på när man börjar springa!

Det är drygt ett år sen jag började springa på allvar. Igen kanske man ska säga. Jag sprang en del för 10 år sen, innan jag fick barnen men efter det har det legat på is. Tills nu! Och ska jag vara ärlig tycker jag nästan att det är roligare nu! Kanske har något med en 30 20-årskris att göra? ;-)

Hur som helst... Även om jag är relativt ny i löparvärlden har jag lite tips till er som precis har börjat jogga/springa eller funderar på att göra det: 
 1. Ta det lugnt!
  Har ni aldrig sprungit eller om det var längesen; Gå ut lugnt. Springer ni (nästan) så fort ni orkar i 100, 500 eller 1.000 meter (eller vad ni nu orkar) så kommer mjölksyran, brännande lungor och blodsmak i munnen som ett brev på posten!
  Vilket i sig även kan skrämma bort den mest tuffa person från att vilja ge sig ut och springa igen. "Nära döden-upplevelser" är inte trevliga. ;-)

 2. Varva gång och jogg!Det är absolut inget att skämmas för. Jogga 2 min, gå 2 minuter osv. Möter ni någon annan som springer och ni tycker att ni kanske "borde" springa hela rundan; Nej! Ta det i ditt tempo. Ingen annan tänker: "-Herregud, hur kan hon med och GÅ?!"
  Vi har alla varit nybörjare!

 3. Skorna är A och O! 
  Man får ofta höra att löpning inte är en materialsport. Där vet jag inte om jag kan hålla med... Det finns kompressionsplagg / lätta skor/ stabila skor/ tävlingsskor/ barfotaskor/ vätskebälten / vätskeryggsäckar / solglasögon / vindjackor/ underställ / speciella strumpor / GPS-klockor / osv osv...
  Men ändock; skorna är viktigast! Köp inte skor i en sportbutik bara för att det är halva priset. Det är inte säkert att den skon passar dig, bara för att det är ett bra märke.
  Och köp absolut inte billiga "jogging/tennisskor" på Ica/Coop!

 4. Variation och inspiration!
  Försök att inte bara springa på asfalt. Försök hitta grus/gräsvägar eller elljusspår som är mer skonsamma för lederna. Viktigt för alla, men framför allt när man är ny och behöver stärka upp sin kropp.
  Och försök byta rundor, så du inte alltid springer exakt samma. Det ger mer inspiration!

 5. Tänk långsiktigt!
  Märker man att konditionen ökar snabbt är det lätt att man vill springa längre och fortare!
  Öka bara en sak i taget. Längden eller tempot. Och rekommendationen är ca 10 % i veckan. Det tar längre tid för leder och ligament att vänja sig vid belastningen, än det gör för kondition och muskulatur att bli bättre.

 6. Kom ihåg; Alla är olika och har olika förutsättningar!
  Bara för att din granne/arbetskamrat/kompis kan springa 1 mil på 45 min betyder det inte att 1 mil på 1 timme och 20 minuter är sämre!
  Alla prestationer är relativa! Vad nöjd med det du åstadkommer och är det 8-tempo så är det. Var stolt att du gör något du tycker om! (För du kommer tycka om det när du kommer över den berömda "tröskeln") :-)

17 kommentarer:

 1. Riktigt kloka råd!
  Nu har jag iofs sprungit ett tag och kommit över tröskeln, men en sk har jag fortfarande problem med. Springa-gå, när jag springer intervaller. Tycker det är lite småpinsamt att stanna/sakta in om det passerar en bil just då. Hur löjligt som helst!

  SvaraRadera
 2. gillade så jag delade på facebook :)

  SvaraRadera
 3. Väldigt fint inlägg! Det ska jag visa för min mamma som just kommit igång med löpning igen efter 20års paus :)

  SvaraRadera
 4. Bra tips!! Alldeles för lätt att gå ut för hårt och skada sig :) Hehehe berg kanske var att ta i... men en 2 km lång uppförsbacke är nog jobbigt det med ;)

  SvaraRadera
 5. Åh precis vad jag behövde, min fot mår *peppar peppar* bra och jag har lätt börjat små jogga för första gången i mitt liv!! =) Stor kram till en stor inspirationskälla för mig <3

  SvaraRadera
 6. Jättebra råd! Det enda jag kan komma på att lägga till är vikten av regelbundenhet. Det är så lätt att skjuta upp pass så att hela "satsningen" rinner ut i sanden innan man passerat tröskeln och skapat det där behovet av löpning.

  SvaraRadera
 7. Bra nybörjartips som jag kan skriva under på allihop.
  Hade faktiskt tänkt skriva nått liknande själv på min blogg då jag haft tre (!) personer bara dom senaste veckorna som frågat mig hur dom ska gå till väga för att börja löpträna :-)

  SvaraRadera
 8. Jättebra tips, du har ju stenkoll på det här! :)

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet, kan bara hålla med!

  SvaraRadera
 10. Kan tillägga två punkter som underlättar enormt: Ha riktigt peppande och bra musik i öronen! Det ger extra kraft.
  Klä dig inte för varmt! Man ska frysa lite när man börjar, man blir alltid varm sen. Är man för varm är det skitjobbigt att springa.

  Förövrigt så har jag väldigt svårt för att varva löpning med gång, tycker och har alltid tyckt att det är jobbigare än att springa konstant. Jag började med löpning för 10 år sedan (har sprungit regelbundet sedan dess, fast med lite pauser) och jag sänker hellre tempot så att jag springer men extremt långsamt än börjar gå. Kan typ inte börja springa igen om jag väl slutat...

  SvaraRadera
 11. Detta inlägg hade inte kunnat komma på en bättre dag!!!!!

  Tack snälla söta fina du.

  Kram

  SvaraRadera
 12. Tack för mkt bra tips. Jag had inte vågat/kunnat löpträna på länge, men nu börjar knät att må bra och jag är sugen...!

  SvaraRadera
 13. Håller fullkomligt med dig, bra tips!

  SvaraRadera
 14. Bra tips, blev hitskickad av Joggandesund - ska väl se om det går att få den här beatatjatan att springa...

  SvaraRadera