onsdag 18 maj 2011

På tal om att klara en mil på en timme.

Oj oj... Jag skrev ju att jag någon gång har tänkt springa en mil på under en timme. Läste det här i Maratonbloggen idag:

För att du ska kunna springa under 60 minuter på milen tror inte jag att du behöver springa mer än 3 gånger/vecka. Däremot skulle du behöva variera din löpning mer och framför allt blanda upp den med någon typ av intervall 1 gång/vecka. Kroppen vänjer sig vid en fart och en distans. Därför stagnerar utvecklingen och man måste röra runt lite i kroppen med högre fart i intervaller. Det kan vara tufft i början att springa intervaller eftersom man måste ta i och plåga sig lite mer på ett sådant pass. Belöningen är att man väldigt snabbt känner att man blir en bättre och en snabbare löpare. Här kommer några tips på enkla intervallpass som du skulle kunna testa för att höja din nivå och få en nytändning i din löpträning:

Pass 1. Fartlek: “60-30”: Värm upp med 10 min löpning. Varva sedan 60 sek lite snabbare löpning med 30 sek gång i 15 min. Avsluta passet med 10 minuter lugn löpning.

Pass 2. Kuperad fartlek: Hitta ett kuperat elljusspår på ca 2,5 km. Tempot skall vara lite snabbare än ditt joggtempo på platten och utför, öka farten ordentligt i alla uppförsbackar. Spring 2 x 2,5 km kuperad fartlek med 3 min vila. Avsluta rundan med 5 minuters lätt jogg.

Pass 3: Tempo: Värm upp med lugn jogg i 10 min. Därefter ökar du successivt tempot tills du håller ett tempo där du inte längre orkar prata. Håll detta tempo i mellan 15 – 25 minuter. Om du siktar på att springa milen på 59 min ska du hålla strax under 6 min/km på tempointervallen. Avsluta passet med en 5 minuter lugn jogg.

Pass 4: Backe: 5 x 45 – 60 sek backe med joggvila ner. Hitta en backe som inte är för brant. Det ska gå att springa med ett bra löpsteg upp – inte knega.

Försök springa någon typ av intervall 1 gång/vecka, ett vanligt distanspass på cirka 5-7 km 1 gång/vecka och ett lite längre löppass i lugnt tempo som så småningom ska kunna ligga uppåt 11-12 km. Börja med 8 km och lägg på 1 km varannan vecka. Om det är för jobbigt kan du varva med löpning och gång. 10 min löpning-1 min gång på långpassen.


Pass 1, 2 och 4 kan jag nog klara av. Men pass 3; "Öka succesivt tills du inte kan prata och håll sedan detta tempt i 15-25 minuter?!"
Herregud! Är ni inte kloka?! Mina lungor känns som att de ska brinna upp om jag springer i "inte-prata-tempo" i mer än 5 minuter!

3 kommentarer:

 1. Hehe, ja låter inte helt lätt att ta sig till steg tre! ;) Ändå mkt intressant inlägg! :D

  SvaraRadera
 2. Man får tacka så mycket :)
  Hoppas du får en fin kväll :)
  Kram från Veronica
  http://blogg.mama.nu/wavva/

  SvaraRadera
 3. Joho det gör du visst =) Jag vet att du kommer klara det V. Du är grym och jag lovar att jag kommer stötta dig i allt du tar dig för! Stora kramar

  SvaraRadera