måndag 6 februari 2012

Benhinneinflammation eller PTTD?

Jag har letat lite på nätet angående det jag har känt av vid löpningen. Jag har ju haft ont längst ner på insidan av benet, strax ovanför ankeln. Och vid ett av de senare tillfällena jag sprang kände jag en konstig "sträckande" känsla i en muskel på baksidan av vaden. Det låter som "Bakre benhinneinflammation" och/eller  Posterior Tibial Tendon Dysfunction (PTTD).


Förstår inte riktigt när jag läser om det är samma sak, eller om det är två liknande tillstånd?

Hur som helst, får jag nog ta det lite lugnt med springandet ett par veckor så fort vi se. Jag tycker jag crosstrainer är dötråkigt, men vad gör man inte. Lite av den varan får det nog bli och en del spinning.


Om man kan "vila" sig frisk? Överallt skriver de om fotinlägg och liknande, men jag tycker att det är konstigt att jag får problem först nu, när jag har sprungit i nästan 10 månader...?? :-(

15 kommentarer:

 1. Har du nyss bytt skor? Eller kan det ju vara dämpningen i skorna som kansler inte till 100% passar dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag köpte ju ett par lättare skor också (Lunarglide +3) men har inte sprungit särskilt mycket i dem. Mest i de "gamla", mer dämpade skorna, så jag tycker att de korta rundorna med de nya inte borde göra så mycket. Eller? :-(

   Radera
 2. Det brukar komma när man ökar mängden träningen lite snabbare än vad kroppen hinner med att anpassa sig för. Jag tyckte att självmassage fungerade bra när jag hade det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Masserade du på något särskilt sätt då, eller bara "på känn" du du hade ont?

   Radera
  2. Bara på känn och ganska hårt, tyckte det hjälpte att få lite extra cirkulation i området och få bort stelheten.

   Radera
 3. Det kan mycket väl vara benhinneinflammation du har fått, men kan också vara en vanlig överansträngning. Att man får sådana här känningar/benhinneinflammation kan bero på ett antal saker, men vanliga anledningar är att man springer helt fel så att benen belastas snett, eller att man springer på hårda underlag, samt byter underlag ofta. Nu på vintern kan det även ha att göra med att man har svårare att behålla värmen i vaderna, och då försämras ju blodcirkulationen markant.

  Det du kan testa att göra är att använda Voltaren-salva tre gånger om dagen. Kör även en "cirkulationskur" där du först spolar vaderna med så varmt vatten du överhuvudtaget kan stå ut med, slå sedan direkt över till det kallaste du kan stå ut med, och håll varje läge i 30-60 sekunder. Upprepa detta byte av varmt och kallt 3-5 gånger per ben ett par tre gånger varje dag. Skiftandet mellan kallt och varmt tvingar igång blodcirkulationen vilket förbättrar kroppens tömning av slaggprodukter.
  Det kan även vara en idé att ha kompressionsstrumpor på sig när man rör sig ute, alternativt vadskydd med kompression. SKINS har sådana, samt Back on Track (de sistnämnda är bäst enligt mig). Jag hade jättemycket problem med benhinneinflammation förutom, men för tre år sedan investerade jag i Back on Tracks ceramiska vadskydd (har kvar dem fortfarande) och har ALDRIG känt något sedan dess! Har även ett par SKINS kompressionsbyxor som jag använder efter hård träning eller vid extrem kyla (samt när man skall sitta länge, i tex en bil). Det är så väl investerade pengar!!

  Mitt förslag är att du väntar cirka tre veckor och försöker göra lite förebyggande övningar. Cykla gärna, men var försiktig med cross-trainern då den riskerar att fresta (kör den alltså inte om det gör det minsta ont). Börja sedan jogga försiktigt och fortsätt med exempelvis värmekräm för att hålla igång cirkulationen. Går det inte över, eller blir värre, så boka tid till en idrottssjukgymnast.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad många bra tips. Tack! :-)

   Radera
 4. Alla såna problem försvann för mig när jag började springa odämpat. Tror det beror på att man helt plötsligt får en helt annan löpteknik (dvs inga hälisättningar). Kanske något att testa?

  SvaraRadera
 5. Tips: testa en riktig idrottsläkare. Jag gjorde det efter en periods "gnissel" i hälsenan och det var det bästa jag kunde gjort. Var överansträngd efter mycket löpning (lite ovan) och kunde med ändrad träning bli bra igen.

  SvaraRadera
 6. Det är det svåraste, att vänta tillräckligt länge innan man börjar springa igen

  SvaraRadera
 7. Trist!
  Jag kan ibland känna av mina benhinnor när jag springer mycket på hårda underlag, eller när det är kallt ute. Benvärmare på vintern är kanon! Jag tycker också att det blir bättre om jag stretchar framsidan av smalbenet. Sitter med benen under mig och drar knät uppåt. Om du förstår hur jag menar. :-)

  SvaraRadera
 8. Nej, det är inte konstigt att få ont efter 10 månader. Jag har sprungit i tio år och ibland får man ont. Jag har inte alltid hittat orsaken. Jag har just fått plantar fasciit (egenhändig diagnos) och gissar att det är det knöliga, undanglidande underlaget, som ju visserligen funnits andra vintrar också utan att ställa till problem. logiken är sällan hundra.

  Gå till en duktig naprapat vet ja'!

  SvaraRadera
 9. Fick ont igen efter mitt uppehåll men det gav med sig.
  Det var vinterlöpningen för två år sen som jag tror gav upphov till mina benhinneproblem. Så om man är ovan kanske det kan bli problem.

  Hoppas du snart kommer till rätt med bekymren.

  SvaraRadera
 10. Jag älskar lakritsglass :D
  Sedan har cloetta en lakritschoklad med flytande saltlakrits i, den är jag kär i =)
  Tur man har olika smak, annars skulle samma sort ta slut :D
  Håller tummarna för att du får bukt med benhinnorna. Vet själv hur jobbigt de är :/

  SvaraRadera
 11. Det finns en grupp på Facebook och Jogg.se som heter Gemensamma långpass Göteborg. Vi samlas varje lördag kl. 10 för att springa långpass.
  Nu till helgen är det Alingsås-Göteborg som är planen. Knappt 5 mil bilvägen men tror det blir drygt 5 mil löpvägen.
  Grymt sugen att hänga på men det tar för mycket tid från Kakan och 5 mil sliter på kroppen. Just nu vill jag bara bygga upp mig inför den kommande säsongen :)

  SvaraRadera