fredag 3 februari 2012

Samhällets fixering av kvinnors kroppar - når sport på elitnivå.


Kristoffer Bergström skrev en väldigt tänkvärd artikel i aftonbladet. Han ifrågasätter hysterin kring kvinnors kroppar inom sportvärlden. Och visst har han en poäng (tyvärr)!

Man har i flera år sagt att Anja Pärson är tjock (Yeah, right...)
När Marit Björgen visade upp sig i axellös klänning, diskuterades det genast och högljutt om otillåtna preparat.
Nu senast var det Kristin Störmer Steira som hamnade i blåsväder för att hon ansågs vara för smal för att tävla.Varför existerar det bara sådana här diskussioner kring kvinnor?? Varför är det ingen som säger att
"Oj, vad onaturligt muskulös Zlatan ser ut?!" 
Eller:
"Oj, är inte Hellner lite tanig"?  Eller:
"Är han inte lite rund, den där Jens Byggmark..?"

Alla ser väl olika ut? Vad är problemet? Varför ska den extremt kvinnokroppsfixeringen som finns i samhället i allmänhet leta sig in på elitnivå, där alla tränar hårt och INGEN är i närheten av att vara tjock!!!
Fattar ni vilka benstyrka Anja har??! 
(PS. lånade bilder)

15 kommentarer:

 1. Fan va du har rätt!! Helt galet sjukt ideal som ännu inte nått männen....gah!

  SvaraRadera
 2. Folk borde ha stryk som påstår såna grejer!! Herregud allt här i världen handlar väl inte om att vara smal?! Man borde vara glad för att man har en stark kropp som fungerar, om inte är det bara att träna och sluta döma andra för att de inte väger 45 kg!! Gah!!

  SvaraRadera
 3. Anja är ju grym. Henne skulle inte jag vilja göra förbannad direkt. Det finns fullt med idioter som inte har någon koll som ska tycka och tänka om hur andra bör göra.

  När det handlar om Steira så var det väl egentligen inte smalheten som var problemet. Hon har haft en tuff tid personligt och säger själv att det var ett vettigt beslut. Hon har inte kunnat få i sig tillräckligt med näring för att kunna tillgodogöra sig träning och återhämta sig. Och problemet är kanske att hon är så smal att hon inte har så stora reserver. Jag kan tycka att det är media som gett en fel bild av vad som egentligen är problemet.

  SvaraRadera
 4. Jätte bra inlägg, som alltid i din blogg!
  Jag kan inte annat än att hålla med, som så oftast :-)
  Ha en härlig fredag!

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig. Varför all denna kroppsfixering?! Och varför bara hos kvinnliga idrottare?!
  Men just på en punkt måste jag få motsäga lite. Vad gäller Kristin Steira och att hon är så smal. Hon har ju haft problem med anorexi, och om jag inte minns fel till och med varit avstängd pga detta ett tag. Så där kan jag tycka det är rätt att prata om ohälsosamma kroppsideal bland idrottare, så man inte skickar ut fel signaler till yngre idrottstjejer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo självklart! Det håller jag också med om.
   Men det känns som att antingen är de för "tjocka". Och är de istället smala(re) är det inte bra heller i medias (och människors) ögon.

   Har hon verkligen varit inlagd? Har det inte bara varit spekulationer om det?

   Radera
 6. Kan bara hålla med, varför denna fixering?

  SvaraRadera
 7. Jag undrar när kvinnor (och män för den delen) kommer att uppleva att man är bra som man är, att man inte behöver växa upp med en ständig granskning av sig själv, att man inte skulle tänka på sin figur eller vikt flera gånger per dag. Det vore verkligen ett framsteg, tycker jag.

  SvaraRadera
 8. Utan att på något sätt förta vikten av ditt inlägg så måste jag ändå påpeka att detta inte bara gäller kvinner inom idrotten. Otaliga hockeyspelare har fått höra hur tjocka de är och anorexi inom manlig idrott är inte alls så ovanligt som man vill tro. Gör dock inte ämnet mindre intressant, men så länge vi fortsätter köpa tidningar och böcker som basunerar ut att smal är det man ska vara, och gärna utan att behöva anstränga sig, så kommer detta att fortsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, du har en poäng där. (Angående hockeyspelare) och även att det säkert finns ätstörningar hos manliga idrottare.
   MEN! Det känns inte som att de är lika "hårdbevakade" och får samma uppmärksamhet. Kvinnors utseende och vikt diskuteras alltid, även på elitnivå, vilket känns som helt fel fokus!

   Radera
 9. Brukar skilja på idrottsanorexi och "vanlig" anorexi. De fleste elitidrottare (idrottare) som få får anorexi handlar inte om det idealet vi ser i tidningarna utan att bli lätta för att prestera bättre. Löpare tex ligger på en gräns för att inte vara för tunga vid löpning. Har mer med prestation än utseende.
  Jag själv höll på att trilla dit i tonåren. Och då inte för att jag ville bli smal för att vara snygg. Utan att vara lätt när jag sprang/åkte skidor.
  Skidåkarna har varit hårt utsatta under 80-talet bla och även 90- talet med många falla av anorexia i trupperna.

  SvaraRadera
 10. Kan bara instämma! Det är helt sjukt! Det känns lite som om folk ser ner på en då man tränar mycket faktiskt.
  Man får liksom försvara både kost, träning, kropp och allt! Kläder också. Blir så less på detta!
  Men är man blond, spinkig med stora tuttar behöver man inte förklara något allt. (Hm...)
  Kram och ha en härlig kväll - what's left of it!

  SvaraRadera
 11. har glömt säga att jag älskar din nya design =)

  Bra inlägg =)

  Kramar

  SvaraRadera