onsdag 25 januari 2012

Det här med puls vid olika aktiviteter.


Jag funderade lite efter sista spinningpasset... När jag kör spinning kan jag verkligen, verkligen (!) ta ut mig och få upp pulsen h.ö.g.t. Har haft 199 i puls som högst (vad jag har sett).

När jag kör löpning kommer jag oftast upp i ca 185-190 (ibland något högre) och ändå tycker jag att det känns mer ansträngande vid löpning, trots lägre puls. Antar att att det har med att man aktiverar fler muskelgrupper vid löpning. Eller...?Och som någon kanske redan tänker, det där med 220 - ålder (eller andra, nyare maxpuls-uträkningar för den delen) är det bara att glömma för min del...! Jag har efter ansträngning uppskattat att den ligger runt ca 210 slag/minut.

8 kommentarer:

 1. Löpning är jobbigare än spinning tycker jag. Men cykling ute är helt klart likvärdigt.

  Och gillar du inte te ska du inte smaka smoothien för den smakar lite gräs haha

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är hel-skoj det här med puls vid olika aktiviteter. Har samma tendens som dig att pulsen är lättare att få upp på spinning(gissar att det har att göra med att man kan lägga på motstånd.

  SvaraRadera
 3. Jag tror mycket väl du kan ligga på 210 i maxpuls. Är man hyfsat vältränad och alltid har hållit igång och tränat så sägs det att pulsen, istället för att sjunka ett slag/år endast sjunker ca.½ slag/år. Och då ligger du väl rätt så bra till på 210? Som tjej ska man dessutom dra bort sin ålder från 226... så jodå, det kan stämma! Hur jobbigt det känns och hur mycket pulsen visar beror ofta på att man blandar ihop mjölksyrakänning och ansträngningsgrad... kanske lägger du på mer på en spinningcykel än vad du springer i backar? (mjölksyratröskeln ligger ofta på 85% av maxpulsen och på ett spinningpass ska du knappt kunna komma över 95% av din maxpuls) Själv tar jag slut när jag springer men spinning kan jag hålla på med hur länge som helst... för att jag har bättre kondition än styrka i benen... kan iofs bero på headsetet också... det är magiskt! Rolig reflektion du gjort! Pulsen är jättespännande! =)

  SvaraRadera
 4. Maxpulsen kan variera beroende på träningsform, enligt vad jag har läst mig till. Och om jag minns rätt kan man oftast nå en högre puls i den idrott man är "bäst" på. Jag når betydligt högre puls när jag springer än när jag spinner. Vid spinning förvandlas benen till spaghetti långt innan hjärtat blivit trött.

  SvaraRadera
 5. För mig är det tvärtom, löpningen kommer jag upp i max men inte när jag spinner. ska kolla någon dag när jag spinner om jag kan ta ut mig ännu mer en vad jag trott så ska jag jämföra 0)
  Tack, hoppas jag fixar de. Än går det inte så bra, men jag ska försöka =)

  SvaraRadera
 6. För min del är det tvärtom. Har jättesvårt att komma upp i puls på spinning. Lite lättare vid löpträning men jag har sällan eller nästan aldrig över 180 i puls.

  SvaraRadera
 7. Intressant att läsa att det är så olika. Kanske är det så; att man har lättare att komma upp i puls, på de aktiviteter man är bra på?

  SvaraRadera