onsdag 18 januari 2012

Katrin Zytomierskas mål är (tydligen) att bli smal.

Jag lyssnade på radio igår på vägen hem och "råkade" komma in mitt i en intervju med Katrin Zytomierska och diskussionen om hennes nya bok.

Bara titeln irriterar mig...


Kunde den inte hetat: "Dags att bli stark" eller "Dags att bli hälsosam" eller vad som helst? Vem har sagt att just SMAL = det man vill eftersträva??

Nu är hon ju känd för att vara (och vilja vara) provocerande. Men hon sitter och säger att hon gick upp 33 kg under sin graviditet. Efter förlossningen gick hon inte ner och började med dieten. Den var heeeelt fantastisk! Hon gick "mirakulöst" ner 35 kg!

Eh... ok. Men hur länge väntade hon? Och vadå 35 kg viktminskning? Jag skulle vilja säga totalt 2 kg viktminskning, för hon hade garanterat inte legat kvar på de där +33 kg, efter förlossningen om hon hade fortsätt äta "normalt"!Varför är antalet kilon så jävla viktigt i "vår" värld??

16 kommentarer:

 1. Håller med dig. Jag läser hennes blogg - inte för att jag vet varför för jag blir så irriterad hela tiden på hennes inskränkthet och dåliga språk (jag vågar säga så för hon är minsann inte den som skräder orden själv). Allt handlar om att vara smal, för det är bäst och snyggast. Fy för dem som faller ur mallen. Träna ska man göra för att bli snygg. Punkt. Massor av fett och animaliska produkter är bra. Och yeyyy, så går man "ner" 35 kg.

  arrghh, varför köper folk en sån skitbok? det är det mest irriterande, att hon tjänar pengar på eländet. Och ja, inte konstigt att boken ligger först på listan - hon är duktig på PR och folk förstår inte sitt eget bästa.

  sorry, det där var lite elakt. Men jag blir så frustrerad. Vad hände med kvaliteten?

  SvaraRadera
 2. jag har lite svårt för henne

  SvaraRadera
 3. Ja, det var lite det jag var ute efter i mitt inlägg också...
  Om man ska mäta nåt, och en känsla är svår att mäta och i mitt yrke så måste jag ju kunna påvisa resultat som är mer svart på vitt än att folk "känner" sig bra. De får egentligen må hur som helst, men om de har som mål att öka konditionen, så vill jag visa det med siffror, och inte... äh.. du fattar! :)

  Indoor walking, om min klass är som det.... nej, det hoppas jag inte efter din beskrivning! ;)

  SvaraRadera
 4. Fast alla går inte bara ner efter en förlossning. Jag gick upp 23 kg och stannade där. Jag åt som "vanligt" men gick inte ner mer än 2-3 kg. De satt fast. Så jag tror visst att en diet kan hjälpa och för mig har först en pulverdiet fått mig dit jag ville och sedan lchf för att min mage och kropp mår bra av det. Självklart är inte målet att "bara vara smal", jag vill vara vältränad och stark också men någonstans måste man ju börja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så är det säkerligen Ceciliah. Det finns ju de som inte går ner heller. Men jag blev bara nyfiken på hennes frågeställning inför boken. Hur länge väntade Katrin att gå ner på "vanliga" sätt innan hon satte igång med dieten?

   Jag tror att de allra flesta (men som sagt, men undantag så klart!) kan gå ner utan dieter av olika slag.

   Det jag retade mig mest på i det här fallet var dock titeln. Varför man vara just SMAL och inte vältränad/hälsosam/stark osv. :-)

   Radera
  2. Varför spelar det roll hur länge hon väntade innan hon började med LCHF? Katrin provocerar. Vissa människor triggas av provocationen medans andra kanske behöver en klapp på axeln och lite gulligull för att klara av att gå ner i vikt. Jag tror hon fyller ett syfte. Åh vad är det för fel med att säga att man vill vara smal? Jag vill inte vara vältränad och tjock i varje fall.

   Radera
  3. Tiden spelar roll ur det perspektivet jag syftar på: Hur många kg hade hon gått ner under samma tid, om hon INTE hade kört med LCHF, utan med vanlig kost?
   Dvs hur stor skillnad (om någon) hade det varit?
   Hennes bok får det att låta som en "quick fix".

   Jag tycker personligen att smal inte är ett mål att sträva efter. Tränar man blir man ofta (inte alltid) "smal" på köpet.
   Är man däremot naturligt smal eller bara BANTAR/dietar sig till smalhet, utan att träna får man inte den hälsosamma effekten. Smal genom diet/bantning kan resultera i lägre muskelmassa och då högre procentuell fettmassa. "Fet-smal" som finns skrivet i media.

   Radera
 5. Hela hon irriterar mig!

  Mitt mål med 2012 är ju att ta bort fokus från vikten till träningsmål, därför jag satt upp mål för 2012 till vänster i bloggen =)

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som ett klokt beslut, fina E!
   Heja dig! :-)

   Radera
 6. Jag orkar inte med alla kändis-skvaller-böcker-bli smal mm.. Håller med om att det är irriterande.
  Vikten är ointressant! Välmående, hur sitter kläderna, vad orkar kroppen är mer intressant. Mått.
  Men de flesta tjejer har tyvärr en hang up för vikt. Och vet man inte vad man väger så är man smått störd (jag). Jag orkar inte släpa fram vågen längre.

  Bort med fokus på vikt tycker jag. Och smal blir man knappast av pannkakor med massa smör i förresten. Men glad ;)

  SvaraRadera
 7. Så om jag gått upp 30 kg/graviditet, har jag gått ner 60 kg då?? Betyder att jag väger -2 kg normalt yeah!!
  Och så lägger jag till viktuppgången under denna graviditet..... :-)
  Gillar det Jessica Almenäs sa i höstas i en intervju i Rix (tror det var den kanalen). Hon har alltid varit smal. När hon började som programledare för BL började hon träna. Kroppen blev ju mycket snyggar när den var vältränad. HOn kallade sig smalfet dvs att visst var hon smal men inte hälsosam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt mina funderingar. :-)
   Ja, många (liksom Jessica) får en "aha-upplevelse" när de börjar träna. Härligt! :-)

   Radera
 8. Själv föredrar jag en snygg kropp med snygga muskler. Hon har ju ingen verklighetsuppfattning. Men just det hon är ju tillsammans med en likasinnad månne.

  SvaraRadera
 9. Jag har lyckats att missa både hennes blogg och hennes bok och tänker fortsätta att bestämt hålla mig borta från liknande fenomen. Det förtjänar ingen som helst uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det gör du ju egentligen helt rätt i. Jag kunde bara inte låta bli att skriva ner vad jag tyckte. Men visst är hon smart, hon får ju publicitet... :-P

   Radera
 10. Kan bara hålla med i allt du skrev!
  Bra skrivet!

  SvaraRadera