torsdag 12 januari 2012

Kan man gå ner i vikt genom att bara gå promenader?

Jag vill börja med att säga att jag är absolut ingen expert, varken inom träningens ädla konst eller inom kost! Men ibland blir jag ändå lite mörkrädd över hur lite människor tycks veta...? :-(

I ett nätforum hade en person lagt ut frågan:
"Kan jag gå ner i vikt genom att bara gå promenader?"
Hela diskussionen spårade ut då ett par besserwissrar försökte överbevisa varandra att det minsann var bättre att gå raskt 3 dagar av veckan 7, medan den andra tyckte det var bättre att gå långsamt bara man gick veckans alla dagar osv osv...

Klart som sjutton att man kan gå ner i vikt genom promenader. Oavsett om det du går en eller sju gånger i veckan. Om man väljer att gå 10 minuter eller en timme. Man kan gå ner i vikt även om man inte går ut och promenerar! "Att röra sig är ett komplement. Ett mycket bra sådant. Men det är inte receptet på viktnedgång! Största delen ligger i kost och kaloriunderskott. Dvs man måste äta mindre än man gör av med."

Äter man bra mat och relativt "lagom" mycket kan man självklart gå ner i vikt genom att "bara" gå ut och gå.  Äter man däremot mycket godis och/eller stora portioner och då normalt har ett stort kaloriöverskott, kommer promenaden på en halvtimme inte göra något på vikten. För du har med största sannolikhet fortfarande ett kaloriöverskott, även om det är mindre.

Vill man gå ner i vikt: 
1. Förändra kosten! (Men ät inte för lite).
2. Komplettera med motion.

Träning och rörelse ska man hålla på med för att man tycker det är roligt!

Försöker man att träna för att ENBART gå ner i vikt, kommer man tröttna. Garanterat! (Been there, done that).
Hitta något som är roligt! Det spelar ingen roll om det
 är promenader, ridning, ishockey, simning, boxning, yoga eller karate... :-)

14 kommentarer:

 1. Det beror på lite kanske hur du ser ut. Som den tjejen såg ut lite överviktig så ser jag ingen anledning att hon ska köra på den magmaskinen för det blir bara yttre raka. Visst om hon kompletterade så kan hon ju köra det om hon vill men du vet också att det då är extra viktigt med andningen när man kör vanliga sittups och i maskinen. Jag har inte sagt till henne att sluta med det ytliga raka för det får hon ta med sin instruktör. Men att bara köra ytliga raka tycker jag är meningslöst. Jag kör endast planka. 3 olika sorter på gymmet och hemma kör jag 1-2 andra varianter. Kanske kör vanliga situps längre fram men när jag kommer så lång i träningen. Kolla Olga hon kör aldrig situps. :)

  SvaraRadera
 2. Efter sista barnet tränade jag (promenerade) endast för att gå ner i vikt och jag fixade det. Jag är envis som...attan.
  Men jag tror som dig, man måste hitta något som passar en, som man tycker är roligt. Så länge det känns som ett tvång så kommer det inte funka...om man inte är lika tjurig som mig vill säga :)
  Och visst kan man gå ner i vikt genom att "bara" promenera men som du säger - intag och uttag.

  SvaraRadera
 3. Jag har gått ner i vikt av att promenera.
  Styrketränar egentligen också, men har inte gjort det på ett par dagar, utan har istället bara promenerat och jag vägde 114,5 kg för några dagar sen, nu väger jag 112,8...
  Har varit ute och gått i 1-2 timmar varje dag :)
  Och motion borde faktiskt spela huvudrollen när man försöker gå ner i vikt, även om man kanske lägger om kosten lite också, tycker jag då.
  Intrycket jag får är för övrigt att många tjejer verkar vilja gå ner i vikt för att se snyggare ut, inte för hälsans skull, som faktiskt är viktigare.

  SvaraRadera
 4. Louise:
  Visst gör träning nytta. Men min poäng är att äter du för mycket och/eller fel hjälper det inte hur mycket man tränar. Om det är just viktnedgången man är ute efter vill säga (?)

  Det är lättare att kapa 1000 kalorier i intag än det är att förbränna det under träning. (Även om det självklart inte är omöjligt). :-)

  SvaraRadera
 5. Ann-Sofie:
  Jo, att variera är ju det absolut bästa. Jag förstår hur du menar. :-)

  Malla:
  Ja, igång med envisheten på allvar och kör 6 km nu. Jag vill läsa om det!!! ;-)

  SvaraRadera
 6. När jag läste till kostrådgivare så fick vi till oss att 80% vid viktnedgång hänger på kosten o precis som du skriver, man kan gå hur mycket som helst, men äter man fel, händer inget med vikten.

  SvaraRadera
 7. Som jag skrev tidigare i: http://katiasvardag.blogspot.com/
  Så tror jag skarpt på vardagsmotionen. Skippa hissen och ta trapporna, gå till tåget tio minuter istället för att ta bussen till tåget två busshållplatser och så vidare. Sedan tror jag skarpt att man ska ligga på runt 10 000-15000 steg om dagen 7 dagar i veckan. Sedan ska man ju så klart inte glömma sin vanliga träning vad det nu kan vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är vardagsmotion jättebra. Det blir liksom mycket rörelse utan att man tänker på att man "tränar". :-)

   Radera
 8. Du glömde ju löpning som rolig träning ;) intressanta tankar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha! Ja, det har du rätt i. Hur ska man tolka det? ;-D

   Radera
 9. Nu är E tillbaka även bland kommenterarna, har haft några jobbiga månader psykiskt. Men nu ska det bli förändring på det.. har saknat alla bloggar =) Förlåt!
  Mycket bra inlägg! Kunde inte sagt det bättre själv!! =) Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att se dig igen! Det har varit lite tomt utan dig. :-)

   Radera
 10. Har oxå varit där hahaha Träning ska vara KUL. Det är A och O och just nu ÄLSKAR jag det

  SvaraRadera